Vijf voordelen van gezonde automaten op school
Tom Peeters
17 augustus 2021 
in Voeding

Vijf voordelen van gezonde automaten op school

Kinderen en jongeren die gezond eten, zijn vitaler, fitter en energieker. Ze staan bovendien positiever in het leven. Gezonde, voedzame maaltijden mogen niet ontbreken in eender welke school die het goed meent met zijn scholieren en studenten. Gezonde automaten op school zijn dan vaak de beste oplossing.

De tijd dat automaten enkel chips, chocolade, snoep, gesuikerde dranken of andere ongezonde troep verkochten, ligt achter ons. Gelukkig maar. Zeker op school is het belangrijk dat het aanbod in een automaat gezond en voedzaam is. Jonge hersenen behoeven nu eenmaal veel energie. Gezonde maaltijden, zoals salades, wraps, vegetarische of vegan gerechten, zijn daarvoor ideaal.

Meer nog dan volwassen hebben kinderen en jongeren in de groei behoefte aan een volle tank. Ze moeten zich van ‘s ochtends tot ‘s avonds concentreren op leerstof. Dat vreet energie. Het is aanlokkelijk om dipjes in energieniveaus aan te vullen met koekjes of chips. Geen goed idee! Die ongezonde snacks zorgen weliswaar voor een korte opstoot voor energie, maar de weerslag volgt even snel. Gezonde, voedzame maaltijden zetten zulke inzinkingen buitenspel. Ze zorgen voor een vol gevoel en geven hun energie geleidelijk af. Zo blijven scholieren en studenten gefocust en kunnen ze er de hele dag tegenaan.

Volgens wetenschappelijk onderzoek leiden gezonde gewoontes tot betere prestaties op school. Dat vertaalt zich in betere punten, minder dagen afwezig en een sterker geheugen.

Intuïtief grijpen kinderen weleens naar een snelle, ongezonde hap. Nochtans hoeft dat niet zo te zijn. In hun schooltijd beginnen kinderen onafhankelijke keuzes te maken over hun levensstijl. Ze leren snel en worden vaak beïnvloed door vrienden en trends. In feite is de schooltijd het ideale moment om gezonde gewoontes te creëren. Scholen spelen daarin een cruciale rol. Wanneer zij gezonde maaltijden aanbieden, rijk in vezels, vitaminen en calcium, dan zullen kinderen en jongeren zich onbewust die goede gewoontes eigen maken. Want hongerige kinderen eten alles wat hen voorgeschoteld wordt. Wil je dat zij gezonder eten, dan moet je ervoor zorgen dat dit de meest beschikbare en logische optie. Met gezonde automaten op school wordt dat ook zo.

Niet elk kind eet thuis optimaal. Voor elke ouder die ‘s avonds een lekkere en voedzame maaltijd kookt, smeert er evengoed eentje snel een boterham met hagelslag. Daar is op zich niets mis mee. Maar wie te eentonig eet, vertoont mogelijk een tekort aan vitamines of mineralen. Gezonde maaltijden op school vullen die gaten.

Ten eerste zijn gezonde automaten altijd beschikbaar. Zo promoten ze niet enkel gedurende de hele dag gezonde gewoontes bij scholieren en studenten, maar staan ze ook immer paraat voor leraren of ander personeel dat overwerkt. Ook wanneer er bezoekers over de vloer komen, valt er altijd wat te eten. Duur keukenpersoneel wordt overbodig.

GymBites zorgt voor een samenstelling op maat en in overleg. Zo krijgt u een oplossing die past voor uw school. Alle gerechten zijn gezond, vers en van topkwaliteit. Ze zijn door onszelf in onze eigen keuken bereid. Zo weten we perfect wat er wel (alle nutriënten die het lichaam nodig heeft) en niet (troep!) insteekt. Als school moet je er verder niet naar omkijken. Wij zorgen voor regelmatige aanvulling en schoonmaak en lossen storingen prompt op.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op.

Over de schrijver
Tom Peeters
Reactie plaatsen