Hoe een gezondere bedrijfskantine de productiviteit van werknemers verhoogt
Tom Peeters
13 april 2021 
in Voeding

Hoe een gezondere bedrijfskantine de productiviteit van werknemers verhoogt

Elke bedrijfsleider droomt van betere resultaten. Van meer omzet en gelukkigere werknemers. Maar hoe kan je die behalen? Elk beetje bedrijfsgoeroe heeft er z’n idee over, maar een simpele ingreep wordt te vaak over het hoofd gezien: gezonder eten op het werk. Nochtans kan een gezondere bedrijfskantine enorm positieve gevolgen hebben, zowel voor werkgevers als -nemers.

Ziekteverzuim is een groot probleem

Het ziekteverzuim is groot in Nederland. In 2019, het laatste volledige jaar vóór corona, hielden gezondheidsredenen 46,8 procent van de werknemers minstens één dag thuis. Ongeveer negen procent daagde zelfs 15 dagen of meer niet op het werk op. Het totale ziekteverzuim bedroeg 4,4 procent. Concreet: van elke 1000 werkdagen worden er 44 op de bank doorgebracht. Het kost onze economie minstens 6,1 miljard euro per jaar. De cijfers van het ziekteverzuim liggen hoger dan het Europese gemiddelde. En ze gaan er niet op vooruit, want in 2014 lag het ziekteverzuim nog op 3,8 procent. Vreemd genoeg is het cijfer het hoogste in de leeftijdscategorie 25 tot 34 jaar. Hoe komt het dat we met z’n allen alsmaar vaker afwezig zijn door ziekte?

Mogelijk hebben stress en haast er wat mee te maken. Engels onderzoek concludeerde dat bijna de helft van de werknemers helemaal geen lunchbreak neemt of een pauze van minder dan een kwartier. De stress en het gebrek aan regelmaat hebben een impact op ons eetgedrag. We slaan het ontbijt over, of eten een haastige boterham aan het aanrecht, snacken de hele dag door en grijpen vaak naar ongezonde tussendoortjes, diepvriesmaaltijden of comfort food. Soms eten we in de auto of achter de computer. Zeker wie in shifts werkt, ondervindt daarvan vaak nadelige gevolgen. Volgens sommige studies zorgt shiftwerk voor een verhoogd risico op obesitas, diabetes type 2, een slecht metabolisme en hart- en vaatziekten. Ook wie lange uren draait, grijpt vaak naar snacks. Die gaan energiedipjes kortstondig tegen, maar zijn meestal ongezond.

Naar een gezondere bedrijfskantine

Helaas helpt de werkplek niet altijd. Ruim vier miljoen Nederlanders maken regelmatig gebruik van de bedrijfskantine. Veel kantines serveren evenwel nog altijd te veel ongezonde troep. Witte broodjes, beleg met een lage voedingswaarde, gefrituurde en zoete snacks. En in ruil voor wat kleingeld spuwen automaten blikjes frisdrank of repen snoepgoed. Om nog maar te zwijgen over de sloten koffie die in vele bedrijven worden geslurpt.

Nochtans hebben bedrijven een verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun mensen. Door pakweg een abonnement op de sportschool te betalen of meer gezonde keuzes aan te bieden in de kantine. Denk aan gezonde snacks, zoals stukken fruit, groentestaafjes of volkoren crackers, en gezonde, vullende maaltijden met voldoende nutriënten en vezels, die hun energie traag afgeven. Gerechten met peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkererwten zijn op dat vlak toppers. Daar is best veel vraag naar: onderzoek naar vitaliteit op de werkvloer concludeerde dat 70 procent van de werknemers behoefte heeft aan gezondere, gevarieerde lunchopties en betere alternatieven in snackautomaten.

Een gezond assortiment zorgt voor meer energie bij werknemers, een verhoogde concentratie en betere prestaties. Een gevarieerd eetpatroon leidt evenzeer tot minder vermoeidheid en, finaal, tot meer waardering voor de werkgever die het mogelijk maakte. Werknemers zijn minder vaak ziek en komen al fluitend werken. Op die manier beïnvloeden de opties in de bedrijfskantine niet enkel het welzijn van de mensen, maar ook hun productiviteit. Resultaat: betere resultaten voor het bedrijf. En ook de samenleving heeft er baat bij, doordat het afgenomen ziekteverzuim de economie minder stokken in de wielen steekt. Iedereen tevreden.

Bedrijfsleiders die dat met eigen ogen willen zien, kunnen de maaltijden van GymBites gratis uitproberen. Werknemers kunnen bestellen, wij leveren. Slaat het aan, dan kan je opteren voor een automaat in de kantine. Zo heb je geen dure bedrijfskok meer nodig en kan je toch je werknemers voorzien van gezonde, voedzame maaltijden. Ben je als werknemer ontevreden over het aanbod in jouw bedrijfskantine? Verzoek je baas om vrijblijvend een try-out aan te vragen of bestel rechtstreeks in onze webshop.

Nudging: gezonde duwtjes in de rug

Wil dat zeggen dat het broodje kroket in de bedrijfskantine moet sneuvelen? Helemaal niet. Het komt er vooral op aan om werknemers fijntjes in de gezonde richting te duwen, zonder hen de mogelijkheid van een vettige of ongezonde hap helemaal te ontzeggen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam in 30 bedrijfskantines. Nudging heet dat, een subtiel duwtje in de goede richting. “De meeste voedingskeuzes maken we namelijk onbewust”, verklaart onderzoekster Liesbeth Velema. “Mensen blijken vaak blindelings iets mee te grissen. Waar het meeste van ligt, dat pakken ze. Als je in een supermarkt een groot schap met colaflessen hebt, wordt er meer cola verkocht dan bij een klein schap.”

gezondere bedrijfskantine met veel verse groenten

In het bedrijfsrestaurant werkt het net zo: we begeven er ons vaak op automatische piloot. Willen gewoon even bijpraten met de collega’s en staan er meestal niet eens bij stil dat we ongezond eten. Kleine ingrepen kunnen daar verandering in brengen. In de studie van de Vrije Universiteit van Amsterdam voerde de helft van de kantines enkele eenvoudige maatregelen door, zoals deugdelijke keuzes meer in het zicht leggen. Die kantines verkochten beduidend meer gezonde broodjes en fruit. Ook kortingen op gezonde maaltijden, hogere prijzen voor ongezonder eten, combideals met gezonde broodjes en fruit zetten mensen aan tot gezonder eten.

We zijn gewoontedieren die vaak de weg van de minste weerstand kiezen. Als fruit op ooghoogte ligt, en gezonde producten vooraan in een koelkast, rek of vitrine, zullen we daar vaker naar grijpen. Aanbod is belangrijk in de bedrijfskantine van de toekomst. Zo moet er voor elke hamburger een evenwaardig gezond alternatief zijn, bijvoorbeeld een veggieburger met een volkoren broodje. Maar ook presentatie speelt een rol: niemand kiest voor die verlepte banaan. Hoe gemakkelijker en aantrekkelijker het is om te opteren voor gezond, hoe meer mensen die keuze ook effectief maken. Kleine veranderingen dragen dus bij tot een gezonder - en productiever! - bedrijf. Wie kan daar nu tegen zijn?

Over de schrijver
Tom Peeters
Reactie plaatsen