Gym Tip van de Week
Peter Mellema
08 juli 2021 

Gym Tip van de WeekWat zijn compound oefeningen?

Compound oefeningen of ook wel samengestelde oefeningen zijn alle oefeningen waarbij meer dan één spier of spiergroep wordt gebruikt om een beweging te voltooien.

Squaten is een goed voorbeeld van een compound oefening en gebruikt veel verschillende spieren. Bijna elke spier in je onderlichaam wordt gebruikt om je te helpen bewegen. Een biceps curl daarentegen is een isolatie-oefening. De beweging van je arm heeft alleen je biceps nodig om te bewegen.

10 van de beste compound oefeningen

• Squat: Quadriceps (vierkoppige dijspier), hamstring, bilspieren en onderrug.
• Goblet Squat: Quadriceps, hamstring, bilspieren en onderrug.
• Clean & Press: Schouders, triceps, biceps, onderrug, hamstring en bilspieren,
• Kettlebell High Pull: Quadriceps, hamstring, bilspieren, onderrug, biceps en schouders.
• Deadlift: Hamstring, glutes en je gehele posterior chain (de spieren naast je ruggenwervel).
• Bench Press: Chest en triceps.
• Bent over row: Bovenrug, onderrug, latissimus dorsi (brede rugspier), posterior chain en biceps.
• Pull ups: Biceps, latissimus dorsi, onderrug en bovenrug.
• Kettlebell Swing: Quadriceps, hamstring, bilspieren, onderrug en schouders.
• Dips: Borst en triceps.

Meer spieren gebruiken

Het belangrijkste om naar te kijken: het aantal spieren die je per oefening gebruikt. Gebruik van meer spieren in één oefening heeft ongetwijfeld voordelen. Iets wat isolatie-oefeningen je niet kunnen bieden.

Meer gewicht tillen

Een direct gevolg van het aantal spieren die je bij compound oefeningen gebruikt, is dat je meer gewicht kunt tillen dan bij andere oefeningen. Hoe meer spieren je gebruikt, hoe meer gebieden samenwerken om het gewicht te verplaatsen. Spieren die daar bij zijn betrokken moeten allemaal tegelijk werk verzetten en dat is geweldig voor het verkorten van je trainingstijd en het verbeteren van de kwaliteit van je trainingen.

Functionele kracht

Spieren die samenwerken om bewegingen te voltooien zijn min of meer vergelijkbaar met bewegingen die je in het dagelijks leven doet. Ons lichaam is hiervoor gebouwd en ontworpen. Je kunt meer dragen, meer tillen, meer duwen, meer trekken, meer… Samengestelde oefeningen zijn effectief en goed voor je gezondheid.

Stabiliteit vereist

Meerdere spieren tegelijk gebruiken zorgt voor een verbeterde stabiliteit van je lichaam. Laten we eens kijken naar squats versus leg-pressen. Je moet je evenwicht bewaren en je stand in de gaten houden met squaten, wat betekent dat je je spieren tot op de kern gebruikt om te voorkomen dat je je evenwicht verliest en valt. Dat bouwt weer kleinere spieren op waarvan je niet eens wist dat ze bestonden! Machine-oefeningen, hoewel ze nog steeds samengesteld kunnen zijn, staan je niet toe om dit soort oefeningen te doen, aangezien de machine een vaste beweging heeft.

Hoge calorie verbranding

Compound oefeningen hebben nog een ander cruciaal voordeel voor het hele lichaam waar je misschien niet gelijk bij stil staat. Het aantal spieren dat je gebruikt, betekent dat je meer energie verbruikt. Meer energie verbruiken betekent meer calorieën verbranden. Als je op zoek bent naar een betere verbranding van calorieën, dan is dit precies het soort training die je nodig hebt om je resultaten te maximaliseren!

Trainingsmogelijkheden

De mogelijkheden om je trainingen goed op te bouwen zijn enorm omdat je frequentie-training kunt gebruiken om alle spieren meerdere keren per week te trainen. Of ga voor het opbouwen van pure kracht door gewichten op te tillen en deze een aantal keren te herhalen. Zelfs met een beperkte set oefeningen en door het kiezen van de juiste setcombinaties kun je toch geweldige resultaten behalen!

Over de schrijver
Peter Mellema
Reactie plaatsen