Twee stuks fruit per dag is een gezond begin
Peter Mellema
19 juli 2021 
in Voeding

Twee stuks fruit per dag is een gezond begin

Per dag twee stuks fruit en voldoende groenten verkleint de kans op onder andere hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Veel mensen eten tegenwoordig te veel en bewegen te weinig, waardoor overgewicht steeds vaker voorkomt. Inmiddels heeft in Nederland ruim 45% van de volwassenen overgewicht.

Fruit, groenten en volkoren producten

Nederlanders eten gemiddeld 250 gram groente en fruit. In landen rond de Middellandse Zee wordt bijna het dubbele gegeten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel groente en fruit eten minder kans hebben op een hartinfarct of een herseninfarct. Er zitten in groente en fruit verschillende stoffen die daar een rol bij kunnen spelen, zoals vezels, kalium, bepaalde vitaminen en mineralen, foliumzuur, flavonoïden. Groenten en fruit bevat ook talloze andere bio-actieve stoffen waarvan de werking nog niet bekend is. Vezels uit volkoren producten blijken een beschermende werking te hebben.

Het advies is om per dag twee stuks fruit (200 gram) en 250 gram groente te eten. En bij voorkeur volkoren brood in plaats van wit brood. Maak er een gewoonte van om bij het ontbijt ook fruit te eten en bij de lunch wat rauwkost (komkommer of tomaat). Fruit is ook een lekker tussendoortje. Vergeet niet voldoende te drinken (bij voorkeur water, thee, of dranken zonder suiker). En te ontbijten: het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en zorgt ervoor dat je tussendoor minder behoefte hebt om te snacken.

Fruit en groente eten verlaagt het risico op diabetes

Het eten van fruit verlaagt het risico op diabetes type 2. Dit schrijft een groep internationale wetenschappers in een artikel van het British Medical Journal. Deze wetenschappers hebben drie testgroepen, waarvan een deel met diabetes type 2, drie keer per week fruit laten eten. Eén van de conclusies uit dit onderzoek is dat mensen die regelmatig fruit eten, een minder verhoogde kans op diabetes type 2 hebben.

200 gram fruit per dag
2 stuks fruit mag ook meer (klein) fruit zijn, zolang het minimaal 200 gram is

Vruchtensap geen vervanging van echt fruit

Doordat vruchtensap niet vers is, maar geperst, gaan veel voedingsstoffen verloren, zoals vezels. Zelfs het openen en schudden van een pak vruchtensap verminderd het vitamine C-gehalte, omdat er op dan zuurstof bij het sap komt. Het tekort aan voedingsstoffen in vruchtensappen wordt aangevuld met fruitsuikers, aroma’s, citroenzuur en andere hulpstoffen. Deze kunnen je bloedglucose laten schommelen. Onderzoekers zeggen dan ook dat vruchtensap geen vervanging is van echt fruit.

Vruchtensap geen vervanging voor echt fruit

Vers sap, concentraat of vruchtendrank?

Versgeperst sap bestaat alleen maar uit sap. In versgeperst sap zit meestal meer vitamine C dan in sap uit een pak of fles. Sap-concentraat staat voor sap waarvan het water is weggehaald en later weer aangevuld met water. De houdbaarheidsdatum van het sap wordt hiermee verlengt, waardoor het sap gemakkelijker gedistribueerd kan worden. Als er minder sap in dranken zit dan volgens de warenwet is toegestaan, wordt het sap ‘limonade met vruchtenextract’ genoemd.

Over de schrijver
Peter Mellema
Reactie plaatsen