Bites Tip van de Week
Peter Mellema
01 juli 2021 
in Voeding

Bites Tip van de Week

Water als eetlustremmer

1. Water is een natuurlijke eetlustremmer

Wanneer de maag voelt dat hij vol is, stuurt hij signalen naar de hersenen om te stoppen met eten. Water kan helpen om ruimte in de maag in te nemen, wat leidt tot een vol gevoel en minder honger. Iemand kan ook denken dat hij honger heeft, terwijl hij eigenlijk dorst heeft. Door een glas water te drinken voordat je iets te eten gaat pakken, kun je onnodig snacken voorkomen.

2. Water verhoogt de verbranding van calorieën

Sommige onderzoeken wijzen uit dat het drinken van water kan helpen om calorieën te verbranden. In een onderzoek ondervonden 12 mensen die 500 ml koud water en water op kamertemperatuur dronken, een toename van het energieverbruik. Ze verbrandden tussen de 2 en 3 procent meer calorieën dan normaal in de 90 minuten na het drinken van het water.

Water kan ook tijdelijk het energieverbruik van het lichaam in rust verhogen, of het aantal verbrande calorieën tijdens het rusten.
Het drinken van koud water kan de calorie-verbrandings-voordelen van water verder vergroten, omdat het lichaam energie of calorieën verbruikt door het water op te warmen voor de spijsvertering.

3. Water helpt afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen

Wanneer het lichaam uitgedroogd is, kan het afvalstoffen zoals urine of ontlasting niet correct verwijderen. Water helpt de nieren om gifstoffen en afvalstoffen te filteren, terwijl het orgaan essentiële voedingsstoffen en elektrolyten vasthoudt. Wanneer het lichaam uitgedroogd is, houden de nieren vocht vast.

Uitdroging kan ook leiden tot harde of klonterige ontlasting en constipatie. Water houdt afval in beweging door verharde ontlasting zachter of losser te maken.

Water helpt het lichaam ook om te herstellen van spijsverteringsproblemen, zoals diarree en indigestie. Wanneer afvalstoffen zich ophopen in het lichaam, kunnen mensen zich opgeblazen en moe voelen. Een opgeblazen gevoel kan centimeters toevoegen aan de taille van een persoon.

Gehydrateerd blijven is een goede manier om te voorkomen dat je afval vasthoudt, wat een paar extra kilo's kan opleveren.

Water. Een natuurlijke eetlustremmer.

4. Water kan de totale inname van vloeibare calorieën verminderen

Water is een calorie-vrij alternatief voor energiedrankjes of sap. Het is gemakkelijk om vloeibare calorieën te verzamelen door frisdrank, sap of gezoete koffie of thee te drinken. De meeste mensen negeren ook hoeveel calorieën ze consumeren in sportdranken of alcoholische dranken. Zelfs het vervangen van een paar calorierijke drankjes per dag door water of andere calorie-arme dranken, zoals kruidenthee, kan op de lange termijn voordelen hebben voor gewichtsverlies.

5. Water is nodig om vet te verbranden

Zonder water kan het lichaam opgeslagen vet of koolhydraten niet goed metaboliseren. Het proces van het metaboliseren van vet wordt lipolyse genoemd. De eerste stap van dit proces is hydrolyse, die optreedt wanneer watermoleculen interageren met triglyceriden (vetten) om glycerol en vetzuren te creëren.

Het drinken van voldoende water is essentieel voor het verbranden van vet uit eten en drinken, evenals opgeslagen vet.

Water goed voor sporters
Drink altijd water voor, tijdens en na het sporten om uitdroging te voorkomen.

6. Water helpt bij het sporten

Een van de belangrijkste onderdelen van elk plan voor gewichtsverlies is lichaamsbeweging.

 

Water helpt spieren, bindweefsel en gewrichten correct te bewegen. Het helpt ook de longen, het hart en andere organen om effectief te werken als ze de activiteit tijdens het sporten opvoeren. Gehydrateerd zijn vermindert het risico op dingen die een goede training in de weg kunnen staan, zoals spierkrampen en vermoeidheid.

Drink altijd water voor, tijdens en na het sporten om uitdroging te voorkomen.

Het is essentieel om water bij de hand te hebben, vooral als je traint in warme, vochtige of zeer zonnige omstandigheden.

Over de schrijver
Peter Mellema
Reactie plaatsen